Publikáció: Laborkészülékek kreatin-kináz mérési eredményeinek összehasonlítása válogatott labdarúgók esetében

2023. január. 12., 10:17   |    

Publikáció: Laborkészülékek kreatin-kináz mérési eredményeinek összehasonlítása válogatott labdarúgók esetében

A modern sporttudományos gyakorlat és a napi fáradtság, valamint terhelhetőség monitorozásban rendszeresen alkalmazott módszer a kreatin-kináz (CK) koncentráció mérése. A férfi felnőtt és utánpótlás válogatott csapataink CK méréseit 2016 óta végezzük, mely idő óta rengeteg tapasztalatra tettünk szert és számos kutatás végeztünk, valamint publikáltunk a CK tekintetében. A kreatin-kináz egy az izomműködés metabolikus folyamataiban résztvevő enzim, melynek vérben mért koncentrációja az izomsérülések - akár direkt izomtrauma, szakadás vagy explozív munkából történő mikrosérülés – esetén megemelkedik. Ezáltal az enzim szintje segít megállapítani az edzés vagy mérkőzés okozta izomterhelést és a következményes fáradtságot, illetve szerepe van a játékos következő napi terhelhetőségének a megállapításában is. A hazai sporttudományos közeg is egyre gyakrabban alkalmazza a módszert, amelyet korábban jellemzően a Roche által gyártott Reflotron Plus típusú készülékkel végeztünk. Mivel a gyártó megszüntette a méréshez szükséges tesztcsíkok gyártását, át kellett térnünk a SimplexTas nevű eszköz használatára. Fontosnak tartottunk a két készülék összehasonlíthatóságának a vizsgálatát, annak érdekében, hogy a 2016-2021 közötti időszakban rögzített adatbázis továbbra is használható maradjon.

A bal oldalon a korábbiakban kreatin-kináz mérésre használt Roche Reflotron Plus készülék látható a kiegészítő tartozékokkal, a jobb oldalon pedig a jövőben alkalmazott SimplexTas 101 minilabor eszköz

Kutatásunkhoz 45 felnőtt és U16 korosztályú játékos 116 adatpontját használtuk fel. A játékosok által adott mintát mindkét készülék segítségével mértük, és a kapott eredményeket statisztikai módszerekkel összehasonlítottuk. Az elemzés során megállapítottuk, hogy a két eszköz által rögzített eredmények jelentős eltérést mutattak, annak ellenére, hogy mindkét műszer orvosilag validált. A nagymértékű különbségek ellenére rendkívül szoros korreláció látszott az eredmények között, ami a mérések közötti konzisztens eltérést bizonyította. Az eredményeket figyelembe véve meghatároztunk egy regressziós egyenletet, melynek segítségével az előző készülékkel rögzített eredmények átalakíthatók úgy, hogy az új eszköznek megfelelő értéket mutassanak. Ezáltal a teljes adatbázis konvertálása is lehetővé vált. A méréseink során, ugyan kis elemszámmal, de az újonnan bevezetett műszer megbízhatóságát is teszteltük, amely szintén nagyfokú pontosságot eredményezett.

Az ábrán a két készüléken történő elemzések adatpont párjai láthatók, amely megmutatja a mérések közötti korrelációt

A két készülék összehasonlításának az eredményei ugyan jelentős különbséget, de egyben nagymértékű korrelációt is mutattak. Ennek köszönhetően a korábbi adatok konvertálása lehetővé vált, így megtartva a jelentős adatbázist. Ezentúl a kutatásunk segítséget nyújthat azoknak a szakembereknek is, akik hasonló eszközváltásra kényszerültek. Annak ellenére, hogy a két eszköz mérési metodikájában alapvető különbségek vannak, mint például a tesztkazetták vagy az eltérő mérési tartomány, a SimplexTas hatékonyan alkalmazható a kreatin-kináz mérésére és ezáltal az izomfáradtság és terhelhetőség megállapítására a labdarúgók esetében.

Szerzők: Szigeti György1,2, Schuth Gábor1,2, Kovács Tamás1, Pavlik Gábor2

1Magyar Labdarúgó Szövetség, Sportigazgatóság, Erőnléti és Sporttudományi Csoport, Budapest
2Testnevelési Egyetem, Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék, Budapest

Megjelenés: Magyar Sporttudományi Szemle (2022), 23 (4): 48-53.

http://real.mtak.hu/152611/1/MSTTSzemle_2022_4_07.pdf

 


Címkék:

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS